Isola di Vis-Croazia, informazioni utili

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

HOME

 

INF - VIS.NET

 

ALLOGGIO PRIVATO

 

CITTÀ DI VIS

 

BAIA DI MILNA

baia di  ŽENKA

BAIA DI ZAGLAV

BAIA DI BARGUJAC INSENATURA DI STONČICA

BAIA DI RUKAVAC

BAIA DI PARJA

BAIA DI ROGAČIĆ

INSENATURA DI SVITNJA

PODSTRAŽJE

PODŠPILJE

CITTÀ DI KOMIŽA

 

INFO

ISOLA DI VIS

COME ARRIVARE
POSIZIONE DELL'ISOLA DI VIS
INFORMAZIONI UTILI
AUTOBUS LOCALI
TELEFONI IMPORTANTI
ELENCO DI  RISTORANTI
MAPA
 
 
 

FOTO GALLERIA

 
 
DIVING CENTER ANMA

 

DOBRODOŠLI,WELCOME,BENVENUTI...

 

 

I LINK,    I LINK

 
 

 

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

KORISNE INFORMACIJE O OTOKU VISU                                           

Korisne informacije

   

Otok Vis, osnovne karakteristike
Površina otoka Visa : 90,3 km2
Dužina obale: oko 77 km
Najviši vrh:
Hum 587 m
Klima:
Sredozemna
Naselja: Grad Vis, grad Komiža, Podselje, Marinje Zemlje, Podšpilje, Podstražje
,Plisko Polje,Žena glava, Podhumlje...
Naseljenost: oko 5000 žitelja
Vrijeme:Srednjoeuropsko
Promet: Vožnja na desnoj strani ceste
Struja: 220V/50Hz
Izmjena vremena: po srednjeeuropskom modelu

 

Administrativni položaj otoka Visa
Republika Hrvatska (glavni grad Zagreb)
Županija Splitsko-dalmatinska (sjedište u Splitu)
Grad Vis, Grad Komiža

 

Jezik
Hrvatski (standardni oblik i mjesno narječje koje se od standardnog veoma razlikuje). U turističkom općenju u pretežitoj upotrebi su engleski, talijanski i njemački jezik

 

Državno uređenje: Višestranačka parlamentarna Republika
Novac: Kuna (1 kuna = 100 lipa). U upotrebi su kovanice od 1, 2, 5, 10, 20, 50 lipa i 1, 2 i 5 kuna i novčanice:od 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 kuna. Devize se mijenjaju u bankama, mjenjačnicama, poštama te u većini turističkih agencija, hotela i kampova, a u euročekovi samo u banakama. Banke su otvorene od 7 do 19 sati, subotom do 13 sati. Dežurne banke u većim gradovima rade i nedjeljom.

 

Kreditne kartice: u većini hotela, restorana i trgovina rašireno je plaćanje kreditnim karticama (American Express, Diners Club, Eurocard/Masterdard, Visa).

 

Putne isprave: putovnica ili neki drugi identifikacijski dokument priznat međunarodnim ugovorom. Turisti mogu ostati do tri mjeseca. Informacije. Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske (tel.: 01 4569 964).

 

Carina: Ne plaća se za unošenje osobnih stvari. Strana valuta unosi se i iznosi slobodno, a domaća do iznosa od 2.000 kn. Vrijedniju profesionalnu i tehničku opremu treba prijaviti na granici. Za unos životinja potrebna je važeća veterinarska isprava

 

Povrat poreza za strane državljane: Povrat poreza vrijedi za kupljenu robu za iznos preko 500 kuna uz potvrdu obrasca "Tax cheque" prilikom izlaska iz zemlje. Povrat je moguć unutar sest mjeseci.

 

Zdravstveno osiguranje turista: Strani turisti ne plaćaju liječničke usluge ako je između Hrvatske i zemlje iz koje dolaze potpisana konvencija o zdravstvenoj zaštiti. Troškove zdravstvene usluge osobama koji dolaze iz zemalja s kojim nije potpisana konvencija naplaćuju se izravno od korisnika prema cjeniku.

 

Blagdani i neradni dani: 1 siječanj - Nova godina, 6. siječanj - Sveta tri kralja, Uskrsni blagdani, 1. svibanj - Praznik rada, 30. svibanj - Dan državnosti, 22. lipanj - Dan antifašističke borbe, 5. kolovoz - Dan domovinske zahvalnosti, 15. kolovoz - Velika Gospa, 1. studeni - Svi sveti, 25. i 26. prosinac - božićni blagdan

 

Radno vrijeme: trgovine su otvorene od 8 do 20 sati cijeli dan, a subotom od 8 do 14 ili 15 sati; manji broj radi dvokratno od 8 do 12 sati i od 16 do 20 sati; mnoge trgovine rade do 22 sata i nedjeljom, pogotovo ljeti, a manji broj u većim gradovima i od 0-24 sata. Javne službe i poduzeća rade od 8 do 16 sati od ponedjeljka do petka.

 

Telekomunikacije: Pošte rade od 7 do 19 sati, subotom do 13 sati; dežurne pošte u većim gradovima i pošte u turističkim mjestima ljeti rade do 22 sata. Poštanske marke prodaju se na poštama i kioscima za prodaju tiska i duhana.
Telefonske govornice koriste isključivo telefonske čip kartice koje se mogu kupiti u poštama, na kioscima, u hotelima, turističkim naseljima i sl.

 

Korisni telefonski brojevi: Policija 92, Vatrogasci 93, Hitna pomoć 94, Centar za obavješćivanje 985, Pomoć na cesti 987, Pomoć na cesti (mobitel) 01/987, Hrvatski Auto Klub HAK - Informacije o stanju na cestima 01 46 40 800, Opće informacije 981, Informacije za turiste 0800 200 200.

 

Radio program na stranim jezicima: Na prvom programu Hrvatskog radija, na frekvenciji 92,1 MHz, vijesti na engleskom svakog dana u 08:03, 10:03, 14:03, 20:03 te 24:10, (nedjeljom, prve vijesti na engleskom jeziku počinju u 09:03). Na Drugom programu Hrvatskog radija, na frekvenciji 98,5 MHz:
od 1 srpnja do 15. rujna, nakon vijesti na hrvatskome, svakog sata od 06:30 do 21:30, bit će objavljeno izvjeće HAK-a o prometu na hrvatskih cestama na engleskom, njemačkom i talijanskom. HAK će također, dva puta dnevno, na istim jezicima, objavljivati i izvješća za nautičare.

 

 

 

 

   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   

Copyright © 2004 INFO-VIS.NET online. All right reserved.